16 Mar 2011

trip to sulawesi part 1

entry kali ni mau cerita sikit percutian aku ke sulawesi selatan/makassar. percutian yg x dirancang.. memang x plan langsung..mula2 igt mau bawa cg aku jalan2 sebab dia ckp mau datng jakarta.. then last minute dia cancel.. jadi aku pun dengan nekadnya mengambil keputusan fly ke makassar utk menghilangkan kabosanan yang teramat sangat (menyesal x balik sabah bercuti)..
inilah kapal terbang yg membawa aku ke makassar

dengan berbekalkan no telefon family2 aku yg ada disana aku pun dengan berani dan gagahnya berangkatlah kesana. nasib baik ada sepupu aku yg biasa aku jumpa kat jakarta, dialah yg ambik aku dari airport.. then bawak pg rumah family yg lain. first aku pg kampung sebelah arwah mak aku, jauh jugak perjalanan dari kota makassar kesana, hampir 6 jam.. huhuhu... nasib baik lah pemandangan ok.. dapat jugak la mencuci mata sambil melihat pemandangan yang indah disamping cewek2 cantik yang tersenyum melihatku.. haha..
disana aku menginap 2 hari, dirumah makcik aku yg baru aku kenal... haha.. jejak kaseh la ni.. anak dia aku kenal lah sebab pernah datang sabah.. suasana kampung yng memang sangt nyaman dan tenteram, dikelilingi keindahan sawah padi. Banyak jugak rupanya familyku di sana, semuanya 1st time jumpa.. tapi baik2 semua.. hehe... siap bawak aku pg jalan2 keliling kampung.. memang best...
pemandangan sawah padi sekeliling kampung

rumah terapung.. tempat makan dan karaoke..

bundle.. hehe.. aku pun carik la levi's yg murah.. tp x jumpa.. :(

setelah 2 hari di kampung, aku jalan pg kota makassar pulak/ujung pandang.. nanti la story pasal kota makassar.. mengantuk.. mau tidur.. hehehe.. ~~bersambung~~

10 comments:

  1. bagus dapat jalan2 owh..ala ko tidak jumpa levi jeans..ada ka d bundle??

    ReplyDelete
  2. bestnyaa..
    jawa,kalo ko blik sbh nti,bwk ole2 ntuk aku ya.hihi :P

    ReplyDelete
  3. hahaha wahir ternyata ada keluarga disana ya?? hmm can't wait any longer ur next story :D

    ReplyDelete
  4. jawa'!!!
    sya jeles!!!
    sya maw pg juga!!!!

    uwaaa!!
    =PP

    ReplyDelete
  5. @beaty
    haha.. iya teda aku jumpa levis... kecewa nih..hehe

    ReplyDelete
  6. @chiemood

    iya2... banyak keluarga aku disana.. aku kan orang bugis.. hehehe

    ReplyDelete
  7. @N.A.M.N

    hahaha... kalau jeles dtg la sini.. aku jadi tour guide.. hehe

    ReplyDelete
  8. bugis???? tapi aksen kok malay??? hmmmm sepertinya dirimu punya family tree yang besar xixixi

    ReplyDelete
  9. @chiemood

    hehehe.. sy bugis yg lahir dan membesar di malay... memng sy ada big family.. di indo dan malaysia.. hehehe

    ReplyDelete