23 Dec 2010

"Water birth".. jangan buat di tab mandi anda di rumah !!!


lihat video ini...hehe

"water Birth".... melahirkan anak dalam air....hohoho.... macam syok....haha...
teknik ini telah banyak dilakukan di Amerika maupun eropah....ibu akan melahirkan bayinya di dalam air suam...

teknik water birth ini dikatakan dapat membantu ibu untuk melahirkan dengan lebih lancar berbanding kebiasaannya.. selain itu teknik ini juga dapat mengurangkan kesakitan yang dialami oleh ibu... traumatik ibu dan bayi juga dapat diminimalkan

namun keselamatan bayi merupakan persoalan utama yang harus difikirkan sekiranya teknik ini digunakan. apa yang paling ditakutkan adalah "inhalation" atau inhalasi.. ataupun bahasa mudahnya air masuk ke dalam mulut bayi karena tertelan ataupun masuk melalui hidung.. hal ini nanti salah satu punca yang boleh menyebabkn sesak nafas pada bayi......selain itu resiko infeksi juga harus diambil kira..

jadi kepada ibu2 mengandung jangan pulak lepas ni x mau pg hospital utk bersalin.. jgn sesekali menggunakan tab mandi di rumah anda untuk eksperimen ok....."don't try this at home"....

9 comments:

  1. Nda lah aku terpikir beranak mcm gini bah...cari nahas betul.

    Hey hey hey, future doktor pula ko ni bro. Awesome!

    ReplyDelete
  2. hohoho..tkut mau tngk..
    skip2 sja ~.~

    ReplyDelete
  3. hahaha... memang bahaya ni....hahaha

    ReplyDelete
  4. beranak dalam air lebih senang berbanding beranak biasa.. tapi keinginan untuk beranak dalam air mungkin tiada.. hehehe..

    ReplyDelete
  5. medeni reeeeeeeeeeeeeeeeeeekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete